Author Topic: Πηγές έμπνευσης του Oda  (Read 37344 times)

Brak

 • Administrator
 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 3264
  • View Profile
Πηγές έμπνευσης του Oda
« on: May 22, 2012, 12:23:31 PM »
Πειρατές

Gol D. Roger


 O Oda εμπνεύστηκε το Βασιλιά των Πειρατών, Gol D. Roger, από τον Jack Rackham (??- 1720), γνωστό κι ως Calico Jack. Δραστηριοποιήθηκε στα τέλη της "χρυσής εποχής των πειρατών" και έγινε γνωστός κυρίως λόγω της πειρατικής του σημαίας, η οποία και έκανε περισσότερο διαδεδομένη τη χρήση παρόμοιων σχεδίων.

Ο Rackham και το πλήρωμά του συνελήφθησαν στις 16 Νοεμβρίου του 1720 στο Saint Jago De La Vega στην Τζαμάικα. Λίγο πριν τον κρεμάσουν είπε: "Θα είναι άτυχος όποιος βρει τον αμύθητο θησαυρό μου, γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ αρκετά μεγάλο πλοίο για να τον μεταφέρει.�, λόγια τα οποία θυμίζουν αρκετά τα λόγια του Gol D. Roger πριν το θάνατό του.


Marshal D. Teach


Edward Teach, γνωστότερος κι ως Μαυρογένης. Ο πειρατής αυτός πήρε το όνομά του λόγω της πυκνής και μαύρης γενειάδας του. Το πραγματικό του όνομα ήταν "Thatch", όμως αυτός προτίμησε να το κάνει "Teach" Ήταν πολύ ψηλός για την εποχή (1,92 μέτρα) και τα μάτια του ήταν συνήθως κόκκινα λόγω του ότι έβαζε μπαρούτι στο ποτό του. Λένε ότι του άρεσε ένα πολύ κακόγουστο παιχνίδι, κατά το οποίο κλείδωνε στο αμπάρι όλο του το πλήρωμα, έσβηνε τα φώτα και έπειτα σκότωνε έναν στην τύχη.

Σκοτώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1718 από το  Robert Maynard, ο οποίος διέταξε να του κόψουν το κεφάλι. Ο μύθος λέει ότι όταν έριξαν το άψυχο σώμα του στη θάλασσα γύρισε τρεις φορές γύρω από το πλοίο.

Bartholomew Kuma


Bartholomew ήταν ένας Άγγλος πειρατής που επιτίθετο σε ισπανικά πλοία στην Καραϊβική. Ήταν σύντροφος με το Henry Morgan το 1679.

Alvida

H Alvida "η απαίσια" ήταν μία πειρατής γνωστή για το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και γεννήθηκε στη Σουηδία. Έγινε πειρατής για να γλιτώσει από το γάμο με το Δανό πρίγκιπα Alf. Ήταν επίσης γνωστή για το "gothic" στυλ της.

Βίκινγκς

Ιστορία

Ανάλογα με την χρονολογία και την τοποθεσία υπάρχουν πολλά είδη πειρατών. Οι αγαπημένοι πειρατές του Oda ήταν οι Βίκινγκς.
Οι Βίκινγκς ήταν πειρατές από τη Σκανδιναβία, οι οποίοι πριν από 1000 χρόνια, έκαναν επιθέσεις σε άλλα κράτη. Ο κόσμος τους φοβότανε, επειδή κατέστρεφαν πόλεις, πλοία, σκότωναν κι έκλεβαν.Vicky o Βίκινγκ

Όταν ο Oda ήταν μικρός έβλεπε μία σειρά στην τηλεόραση με τίτλο "Chisa na viking Vikke". Ο Vicky ήταν ο γιος του αρχηγού του χωριού των Βίκινγκς και σε αντίθεση με τους άλλους δεν ήταν δυνατός, αλλά ήταν πολύ έξυπνος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Oda πιθανότατα αυτή ήταν η σειρά που τον έκανε να του αρέσουν τόσο οι πειρατές.Κάψιμο των πλοίων

Ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει την επιρροή που είχαν οι Βίκινγκς στον Oda είναι και η κηδεία της Going Merry, η οποία θυμίζει τα έθιμα των Βίκινγκ, σύμφωνα με τα οποία καίγεται το πλοίο.


Λίστα των Wazamono

H "Λίστα των Wazamono" ή στα Ιαπωνικά "Token no Wazamono Ichiran" είναι μία λίστα 228 katana και άλλων όπλων, η οποία εκδόθηκε το 1805 από τον Yamada Asaemon στο βιβλίο "Kaihokenshaku". Περιλαμβάνει 12 Saijo Oo Wazamono, 21 Oo Wazamono, 50 Ryou Wazamono, 80 Wazamono και 65 άλλα διάφορα όπλα. Λόγω του ότι η λίστα αυτή είναι μία ολοκληρωμένη λίστα των σαμουράι, των οποίων η δουλειά ήταν να δοκιμάζουν τα katana, χρησιμοποιείται από τότε μέχρι και σήμερα ως σημείο αναφοράς για τα όπλα αυτά.
Στο One Piece έχουμε δει ένα παρόμοιο βιβλίο, εκείνο που διάβαζε η Tashigi στην Loguetown στο οπλοπωλείο, στο οποίο αναγνώρισε τα δύο όπλα που αγόρασε ο Zoro, μαζί με το όπλο της Kuina ως Wazamono.


Alabasta

Το κράτος

Χωρίς αμφιβολία, ο Oda εμπνεύστηκε την Alabasta από την αρχαία Αίγυπτο και τους Φαραώ.
Το ίδιο το όνομα του νησιού βγήκε από τη λέξη "Αραβία". Τα ρούχα, τα γλυπτά, τα κτίρια, οι έρημοι, τα ιερογλυφικά, όλα αυτά είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Αίγυπτο.


Χαρακτήρες

Ακόμη και οι χαρακτήρες του arc αυτού έχουν σχέση με την Αίγυπτο των Φαραώ. Ο Chaka, το Πνεύμα Προστάτης της Alabasta, ο οποίος μεταμορφώνεται σε τσακάλι είναι εμπνευσμένος από τον Αιγύπτιο θεό Άνουβι.

O Pell βασίζεται στον Ώρο, τον ηλιακό θεό, ο οποίος συμβολιζόταν με ένα γεράκι.


Τέλος, μπορούμε να πούμε πως το όνομα της Nefertari Vivi πάρθηκε από την Νεφερτίτη, τη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών.


Water 7

H πόλη

Για τη δημιουργία του Water 7, ο Oda επηρεάστηκε προφανώς από τη Βενετία. Η Βενετία είναι η πόλη των καναλιών. Βρίσκεται πάνω σε μία ομάδα νησιών στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής Θάλασσας. Η Βενετία αποτελείται από 120 νησιά ενωμένα μεταξύ τους με 450 γέφυρες.


Aqua Laguna και Aqua Alta

Στο Water 7 υπάρχει ένα είδος πλημμύρας, της Aqua Laguna, κατά την οποία η στάθμη του νερού πέφτει δραματικά και δημιουργούνται τεράστια κύματα που πέφτουν πάνω στην πόλη βυθίζοντάς την όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Το φαινόμενο της Aqua Laguna είναι εμπνευσμένο από ένα άλλο παρόμοιο φαινόμενο, τη Aqua Alta.
Το Φθινόπωρο και την άνοιξη συμβαίνει η Aqua Alta δύο φορές την ημέρα και το San Marcos πλημμυρίζει σε τέτοιο βαθμό που χρειάζονται πρόχειρες ξύλινες γέφυρες για να περνάει ο κόσμος.

Μεταφορικά Μέσα

Το μέσο μεταφοράς στη Βενετία είναι η γόνδολα. Με αυτήν ο κόσμος κυκλοφορεί μέσω των καναλιών, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά.
Στο One Piece οι βάρκες αυτές αντικαταστάθηκαν από τους Ταύρους Yagara.Ελληνική ιστορία και μυθολογία

Αίσωπος

Ο Oda έχει επηρεαστεί ουκ ολίγες φορές από ελληνικά στοιχεία, τα οποία κατακλύζουν το έργο του.
Ας αρχίσουμε με το όνομα του Usopp, το οποίο βγήκε από το όνομα Αίσωπος, τον γνωστό μυθοπλάστη της αρχαίας Ελλάδας. Η ίδια η ιστορία του Usopp σχετικά με το χωριό του πηγάζει από έναν μύθο του Αισώπου, αυτόν του παιδιού που φώναζε "Λύκος!" και τρόμαζαν οι χωρικοί, φοβούμενοι για τα πρόβατά τους. Όπως το παιδί αυτό, έτσι κι ο Usopp φώναζε "Έρχονται πειρατές!", μέχρι που δεν τον πίστεψαν οι συγχωριανοί του, όταν όντως ήρθαν πειρατές στο νησί τους.Δαίδαλος και Ίκαρος

Το όνομα ενός εκ των Νέων Ψαρανθρώπων Πειρατών, του Ikaros (Ίκαρος), πηγάζει από το μύθο του Δαίδαλου, σύμφωνα με τον οποίο ο γιος του Δαίδαλου, θέλοντας να πλησιάσει τον ήλιο πετώντας με τα φτερά από κερί, φτιαγμένα από τον πατέρα του, σκοτώθηκε, επειδή το κερί έλιωσε από τη θερμοκρασία. Στον κόσμο του One Piece, οι ρόλοι αντιστρέφονται λίγο, διότι ο Daidalos, ο οποίος είναι φίλος του Ikaros (και καλαμάρι) πέθανε όταν πλησίασε τον ήλιο, πράγμα που στιγμάτισε των Ikaros.
Δαίδαλος:
Κένταυρος

Ένα μυθικό πλάσμα του οποίου το όνομα έχει ακουστεί πολύ στο One Piece είναι ο Κένταυρος. Ο Κένταυρος είναι μισός άνθρωπος, μισός άλογο και αποτελεί κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας. Στο One Piece ο Franky χρησιμοποιεί μία κίνηση με το όνομα "Franky Kentaurus" κατά την οποία προσπαθεί να αλλάξει το σώμα του έτσι ώστε να μοιάζει με αυτό του Κενταύρου (αν και δεν τα καταφέρνει :P).

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα παπιά στο arc της Alabasta λεγόταν Kentauros.Μέδουσα

Άλλο ένα μυθικό τέρας της ελληνικής μυθολογίας εμφανίζεται στο One Piece στο πρόσωπο της Hancock (όχι η Hancock σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με μέδουσα!). Πιο συγκεκριμένα, η δύναμη της Hancock που πετρώνει τους αντιπάλους της, θυμίζει τη δύναμη που είχαν τα μάτια της μέδουσας, ενώ και η μέδουσα, αλλά και η Hancock έχουν στοιχεία που αφορούν τα φίδια.Κέρβερος

Συνεχίζουμε με τα μυθικά τέρατα παρμένα από την ελληνική μυθολογία με τον Κέρβερο, το σκύλο-φύλακα του Άδη που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό του τα τρία κεφάλια. Έναν τέτοιο σκύλο είδαμε και στο One Piece στο Thriller Bark arc όταν έφτασαν στο πλοίο-νησί του Moria.Αμαζόνες

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι αμαζόνες του Amazon Lily είναι παρμένες από τις αμαζόνες της αρχαίας Ελλάδας. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε γυναίκες πολεμίστριες στη χώρα των οποίων απαγορεύονταν οι άντρες.


Σάτυροι

Στο Punk Hazard εμφανίζεται ο Caesar με τον στρατό του. Όλοι τους έχουν στοιχεία που θυμίζουν τους Σάτυρους της ελληνικής μυθολογίας


Shichibukai

Είναι καλό να αναφερθεί ότι και οι 7 Shichibukai που πρωτοεμφανίστηκαν στο One Piece έχουν κάποια σχέση με ζώα (χωρίς προσβολή :P)

Βartholomew Kuma: Αρκούδα (kuma= αρκούδα)
Boa Hancock: Φίδι (Boa= βόας)
Crocodile: Κροκόδειλος
Donquixote Doflamingo: Φλαμίνγκο
Dracule Mihawk: Γεράκι
Gekko Moriah: Είδος ερπετού (ονόματι gecko)
Jinbe: Ψάρι/ΦάλαιναΟνόματα χαρακτήρων

Παρακάτω παρατίθενται τα ονόματα από πραγματικά ή μη πρόσωπα, με τα οποία ο Oda έχει βαφτίσει κάποιους χαρακτήρες του.


Πειρατές

 • Edward Newgate από τον Edward Teach
 • Κοκκινοπόδαρος Zeff από τον Κοκκινοπόδαρο Greaves
 • Bellamy από τον Samuel Bellamy
 • Calico Yorki από τον Calico Jack
 • Jean Bart από τον Jean Bart
 • Silvers Rayleigh από τον Sir Walter Raleigh

11 Supernova

 • Capone Gang Bege από τον Al Capone
 • Urouge από τον Arouj (Oruc Reis)
 • Eustass Kidd από τον Eustass το μοναχό
 • Scratchmen Apoo από τον Chui Apoo
 • Roronoa Zoro από το Fran�ois l'Olonnais (πολλοί ισχυρίζονται και από το Rurouni Kenshin, επειδή στο manga αυτό ο Oda ήταν βοηθός).
 • Jewelry Bonney από την Anne Bonny
 • Trafalgar Law από τον Edward Law
 • Basil Hawkins από τους Basil Ringrose και John Hawkins
 • X. Drake από τον Sir Francis Drake


Πειρατές Kurohige

 • Marshal D Teach από τον Edward Teach
 • Vasco Shot από τον Vasco Da Gama
 • Jesus Burgess από τον Samuel Burgess
 • Van Auger από τον John Auger
 • Catarina Devon από την Catalina de Euraso
 • Shiryu από τον Tei Shiryū που είναι το όνομα του πειρατή Zheng Zhilong στα Ιαπωνικά
 • Lafitte από τον John Lafitte


Ψαράνθρωποι
 
 • Aladdin από τον Aladdin
 • Νeptune (Ποσειδώνας) από τον Ποσειδώνα
 • Ikaros από τον Ίκαρο
 • Daidalos από τον Δαίδαλο

Πλοία
 
 • Moby dick από το Moby Dick
 • Ιπτάμενος Ολλανδός από τον Ιπτάμενο Ολλανδό


Χαρακτήρες

Για πολλούς αυτό θα είναι το αγαπημένο κομμάτι αυτού του θέματος. Είναι λογικό ο Oda, στους τόσους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει, να έχει πάρει στοιχεία, χαρακτηριστικά από άλλους χαρακτήρες, από πραγματικά πρόσωπα κτλ. Πολύ πιθανόν μερικές ομοιότητες να είναι τυχαίες, αξίζει όμως να αναφερθούν. Ας δούμε λοιπόν, μερικούς από τους χαρακτήρες αυτούς:

Brook

Ομοιότητες του Brook με τον Jack Skellington από την ταινία The Nightmare Before Christmas

Inazuma

Ομοιότητες του Inazuma με τον Ψαλιδοχέρη και την Cruella de Vil

Ivankov

Ομοιότητες του Ivankov με τον χαρακτήρα της ταινίας The Rocky Horror Picture Show

Enel

Ομοιότητες του Enel με τον Eminem

Killer

Ομοιότητες του Killer με τον Daft Punk

Sogeking

Ομοιότητες της μάσκας του Sogeking με πίνακα που αναπαριστά τον (ψεύτη, ονειροπόλο) Δον Κιχώτη

Mr 5, Miss Valentine


Τατουάζ Akainu


Hody Jones

Ομοιότητες του Hody Jones με τον Michael Jackson

Kizaru

Σύμφωνα με τον Oda οι τρεις Ναύαρχοι του Ναυτικού βασίζονται σε τρεις Ιάπωνες ηθοποιούς.

Aokiji

Βλέπε Kizaru

Akainu

Βλέπε Kizaru

Fujitora

Ο νέος Ναύαρχος Fujitora μοιάζει και αυτός με έναν ηθοποιό.

Nin, Gyoro, Bao

Οι ομοιότητες των τριών χιουμοριστικών χαρακτήρων του Thriller Bark με τους χαρακτήρες από την ταινία The Nightmare Before Christmas

Foxy


Bon Clay


Donquixote Doflamingo

Ο Donquixote Doflamingo με τον Michel Polnareff

Shura

Ομοιότητες του Shura με τον Richard "Dick" Milhous Dastardly από τη σειρά Dastardly and Muttley in Their Flying Machines

Τα 3 αδέρφια

Ομοιότητες Luffy, Ace και Sabo με τον Stevie Ray Vaughan και το συγκρότημά του Double Trouble

Trafalgar Law

Ομοιότητες Trafalgar Law με τον Erik von Markovik

Lip Doughty

Ομοιότητες Lip Doughty με τον Paul Stanley

Franky

Ομοιότητες Franky με Ace Venture (Jim Carrey) και Popeye. Να σημειώσουμε πως ειδικά με τον Popeye ο Franky μοιράζεται πολλά, ουσιώδη χαρακτηριστικά:  Χρειάζονται να φάνε/πιουν κάτι για να γίνουν δυνατοί (cola/σπανάκι), έχουν μεγάλα χέρια με τατουάζ και είναι ναυτικοί.

Diamante

Είμαι εμφανές ότι ο Diamante έχει πολλά κοινά με τον Steve Tyler των Aerosmith, τουλάχιστον στο εμφανισιακό κομμάτι.

Διάφορες πηγές έμπνευσης

Sodom και Gomorrah

Tα δύο τέρατα της ομάδας του Franky ονομάζονταν, Sodom και Gomorrah, ακριβώς όπως οι δύο βιβλικές πόλεις.

Tontatta

To βασίλειο της Tontatta θυμίζει τη Λιλιπούτ (ή Λιλιπούπολη), όπου οι μικρόσωμοι κάτοικοι έδεσαν έναν γίγαντα, τον οποίο μετά υποδέχτηκαν με χαρά στο νησί τους.


Πίνακας: Η Κραυγή

Ο Brook στη συγκεκριμένη σκηνή μοιάζει με τον χαρακτήρα στον πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ, "Η Κραυγή".


Τοποθεσίες

Llancayo, Αγγλία


Saigon Dinner Cruise, Βιετνάμ.


Πλατεία ντε λα Σινιορία, Ιταλία.


Νησί Θάτσερ, ΗΠΑ.


Tάος, ΗΠΑ.


Οι τρούλοι του Αλμπερομπέλο, Ιταλία.


Νίγηρας.


Ξενοδοχείο και καζίνο Luxor, ΗΠΑ.


Ταζ Μαχάλ, Ινδία.


Ναός του Εντφού, Αίγυπτος.


Σιμπάμ, Υεμένη.


Εθνικό πάρκο Ζάιον, ΗΠΑ.


Τικάλ, Γουατεμάλα.


Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, Ρωσσία.


Κάστρο Χιροσίμα, Ιαπωνία.


Τούλα ντε Αλλέντε, Μεξικό.


Disneyland, Ιαπωνία.


Ναός του Παραδείσου, Κίνα.


Κάζα Μιλά, Ισπανία.
« Last Edit: April 20, 2015, 01:33:01 PM by Brak »

Brak

 • Administrator
 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 3264
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #1 on: May 22, 2012, 12:23:55 PM »
Reserved σε περίπτωση που προσθέσω πράγματα.

RoRi

 • Co-admin
 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 3198
 • Respect Forum Rules! (Or get hammered.) 26 didn't.
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #2 on: May 22, 2012, 01:02:24 PM »
ΓΑΜΑΤΟ!!!!!!!  ;D ;D ;D

Gabriel7

 • Anime King
 • *
 • Posts: 512
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #3 on: May 22, 2012, 01:10:03 PM »
Tρομερό topic.Μπράβο Brak!!!

AnimeLover

 • Anime Lover
 • *
 • Posts: 222
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #4 on: May 22, 2012, 02:42:29 PM »
τελειο τοπικ! ουαου μπραβο Brak!!

CaTDoG

 • Anime Lover
 • *
 • Posts: 229
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #5 on: May 22, 2012, 02:43:27 PM »
Πολύ καλό!!!!!

Taro

 • Anime King
 • *
 • Posts: 679
  • View Profile
Re: Πηγές έμπνευσης του Oda
« Reply #6 on: May 22, 2012, 04:32:50 PM »
Που τα βρήκες ωρε "χαλασμένε" ; :P
καλή δουλειά!

 


SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal