Author Topic: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)  (Read 6578 times)

Deladrian

 • Retired Team
 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 1929
  • View Profile
Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« on: February 23, 2013, 02:07:28 PM »
Mahou Shoujo Madoka★Magica


Ένα από τα πολύ γνωστά anime με αρκετά καλές κριτικές. Διαβάζοντας λοιπόν διάφορα σχόλια από τους anime fan αποφάσισα να το δω κι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι από τις εικόνες και από τους χαρακτήρες φαινόταν αρκετά παιδικό, κάτι που δε μ' ενθουσίασε ιδιαίτερα, παρόλα αυτά το ξεκίνησα. Η άποψή μου γι' αυτό άλλαζε συνεχώς όσο περνούσαν τα επεισόδια, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά με κάποιο άλλο anime.

Ας μην μακρηγορώ. Ας δούμε μερικά πράγματα για τη σειρά...


Γενικές πληροφορίες

Η σειρά άρχισε να προβάλλεται το 2011 με τον τίτλο “Mahou Shoujo Madoka Magika” και αποτελείτο από 12 επεισόδια. Τα στοιχεία του είναι ψυχολογικό θρίλερ, δράμα, δράση και θεωρείται seinen κάτι που δε φαίνεται ιδιαίτερα από την αφίσα της σειράς και από τους πολύ χαριτωμένους χαρακτήρες. Όσο παιζόταν το anime κυκλοφορούσε και το manga του που έχει συνολικά 3 τόμους και μερικούς μήνες μετά κυκλοφόρησε και ένα novel που ολοκληρώθηκε στους 2 τόμους. Επίσης μετά το τέλος της σειράς κυκλοφόρησαν και δύο ταινίες που περιέχουν την ιστορία της σειράς πιο περιληπτικά. Η σειρά έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με το “Black Rock Shooter” αλλά και με το “Steins;Gate”.

Οι ομοιότητες με το “Black Rock Shooter” επειδή είναι πάρα πολλές με εκνεύρισαν κάποια στιγμή γιατί ήταν σαν να βλέπω το ίδιο anime με άλλους χαρακτήρες. Στην πορεία όμως που άρχισαν να γίνονται κάποια ενδιαφέροντα γεγονότα η πλοκή άλλαξε κάπως κάνοτνας τη σειρά καλύτερη. Βέβαια κάποια κοινά στοιχεία παρέμειναν αλλά πλέον δεν ήταν τόσο εκνευριστικά. Αν δείτε και τις δύο σειρές θα το παρατηρήσετε κι εσείς.Υπόθεση

Έχει μία πολύ όμορφη οικογένεια και καλούς φίλους που γελάνε και κλαίνε μαζί, που περνάνε τη ζωή τους ξέγνοιαστα. Η Madoka Kaname, είναι ένα κορίτσι που πηγαίνει στο γυμνάσιο της Mitakihara και η ζωή που περιγράφω παραπάνω είναι δική της. Μία μέρα, έχει μία πολύ μαγική συνάντηση. Δεν ξέρει αν αυτό συνέβη από σύμπτωση ή ήταν γραφτό να συμβεί. Ήταν όμως μία συνάντηση από τη μοίρα που μπορεί ν' αλλάξει το πεπρωμένο της. Είναι η αρχή της νέας ιστορίας των μαγικών κοριτσιών.

Μπορεί από τη περίληψη της σειράς να μην καταλαβαίνεται και πολλά ή να μη σας φαίνεται και τόσο ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό κομμάτι του τι ακριβώς γίνεται στο anime. Όσον αφορά την υπόθεση όταν άρχισα το anime δεν την έλαβα καν υπόψιν μου και το είδα καθαρά λόγω των καλών κριτικών που είχα διαβάσει. Αρχικά μπορώ να πω πως με απογοήτευσε αρκετά λόγω της ομοιότητας που είχε με το “Black Rock Shooter” όπως ανέφερα και παραπάνω, αλλά περίπου από τη μέση και μετά που τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα, είναι λες και βλέπεις ένα άλλο anime. Τότε κατάλαβα για ποιον λόγο έχει τόσο καλή βαθμολογία. Ας προχωρήσουμε λοιπόν...Animation

Ένας πολύ σημαντικός τομέας για την κριτική ενός anime και πολύ βασικός για να μας κάνει να το συνεχίσουμε ή να το σταματήσουμε. Όχι βέβαια όσο σημαντική είναι η υπόθεση αλλά σίγουρα πολύ σημαντικός.
Θα αρχίσω πρώτα από τον σχεδιασμό γιατί για τη συγκεκριμένη σειρά έχω να πω πάρα πολλά πράγματα για το animation. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δε με ενθουσίασε αρχικά. Όμορφα μικρά κοριτσάκια με όχι πολλές λεπτομέρειες σχεδιαστικά, χρωματιστά μαλλιά και κόκκινα μαγουλάκια. Επίσης δίνουν την αίσθηση ότι είναι σχεδιασμένα με ξυλομπογιά. Θα μπορέσετε να το παρατηρήσετε στα κοντινά πλάνα ότι οι γραμμές του προσώπου τους για παράδειγμα είναι σχεδιασμένες με καφέ χρώμα και όχι με μία γραμμή αλλά μες πολλές που δίνουν την εντύπωση σκίτσου. Επίσης τα χρώματα δεν ήταν αρκετά έντονα κάτι που εγώ θα ήθελα να έχει. Επίσης ο σχεδιασμός των χαρακτήρων παραπέμπει σε κάτι αρκετά παιδικό όπως και το ότι τα μαγικά κορίτσια μεταμορφώνονται. Όταν το είδα για να πω την αλήθεια θυμήθηκε τη σειρά “Sailor Moon” και “Pichi Pichi Pitch!” και μου έκανε τρομερά άσχημη εντύπωση.
Πάμε τώρα στο animation και το σχεδιασμό του πραγματικού κόσμου. Γενικά ούτε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ούτε και άσχημο. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχω να σχολιάσω πολλά. Αυτό που μου άρεσε αρκετά ήταν η κίνηση των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια των μαχών.
Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ήταν το animation στο παράλληλο κόσμο που μεταφέρονταν τα μαγικά κορίτσια της σειράς. Στον παράλληλο κόσμο λοιπόν που μεταφέρονταν για να πολεμήσουν τα κακά πνεύματα ο χώρος γενικότερα ήταν αρκετά αλλόκοτος και εμένα μου προκαλούσε ζαλάδα. Δείτε κάποια παραδείγματα:Πολλά χρώματα και κινήσεις τα πνεύματα ήταν φτιαγμένα σαν από διάφορα κομμάτια από κολάζ ζωγραφισμένα από παιδάκια δημοτικού με μαρκαδόρους. Υπήρχαν πολλές φωτογραφίες ανάμεσα σε αυτά και CGI. Εμένα όλα αυτά μαζί με ενοχλούσαν πολύ ειδικά στην αρχή που δεν τα είχα συνηθίσει και μου δημιούργησαν μία αρκετά άσχημη εικόνα για το anime.


Ήχος

Νούμερο ένα κομμάτι στο anime ήταν οι μελωδίες που έπαιζαν κατά τη διάρκειά του. Πραγματικά υπέροχη μουσική. Μπορώ να πω πως στην αρχή δεν είχα προσέξει λόγω της κακής εντύπωσης που μου έκανε το animation αλλά μετά από κάποια επεισόδια που συνήθισα όλα αυτά τα περίεργα που έβλεπα την εκτίμησα πάρα πολύ. Το voice acting απλά καλό, δεν έχω ν΄αναφέρω και πολλά γιατί δεν μου έκανε και μεγάλη εντύπωση. Το opening αρκετά καλό και ταιριαστό με τη σειρά όπως και τα ending. Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτό το κομμάτι ήταν ότι σε μία σειρά 12 επεισοδίων υπήρχαν 4 ending.

Opening: “Connect” από ClariS

Ending: “Mata Ashita” από Aoi Yuuki, “Magia” από Kalafina, “and I'm home” από Ai Nonaka και Eri Kitamura και “Connect” από ClariS.

Voice Actors βασικών χαρακτήρων: Kyuubey-Kato Emiri, Akemi Homura-Saito Chiwa, Kaname Madoke-Yuuki Aoi, Miki Sayaka-Kitamura Eri, Sakura Kyouko-Nonaka Ai, Tomoe Mami-Mizuhashi Kaori.Χαρακτήρες

Στο κομμάτι των χαρακτήρων δεν μπορώ να πω πως τρελάθηκα. Οι βασικοί χαρακτήρες ήταν ξεκάθαρο πως είχαν τα δικά τους χαρακτηριστικά και προσωπικότητα και ξεχώριζαν απλά η εξέλιξη και η ανάλυσή τους δεν ήταν ιδιαίτερη. Τουλάχιστον μέχρι τη μέση του anime τα πράγματα είναι λίγο flat χωρίς κάτι το ξεχωριστό. Το παραπάνω σχόλιο ισχύει κυρίως για τη βασική πρωταγωνίστρια που για ένα μεγάλο κομμάτι του anime είναι αρκετά εκνευριστική κατά τη γνώμη μου και με καμία ανάπτυξη. Ευτυχώς αυτό που τελικά το έσωσε όλο αυτό ήταν ότι από ένα σημείο κι έπειτα αυτό άλλαξε. Πιο αναλυτικά...

Madoka Kaname: Η βασική πρωταγωνίστρια της σειράς και αυτή που φέρνει την αλλαγή σε όλα. Ιδιαίτερα γλυκιά και καλή, αν και πολλές φορές η πολύ γλυκύτητα και καλοσύνη μπορεί να σας σπάσει τα νεύρα. Στην αρχή φαίνεται αρκετά άβουλη τουλάχιστον σε μένα αλλά με το πέρασμα των επεισοδίων αλλάζει αυτό.

Sayaka Miki: Είναι η καλύτερη φίλη της Madoka και πολύ πιο γενναία κι αποφασιστική από την αρχή. Κι εκείνη θα παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της σειράς και θα αλλάξει πολλά, ίσως και την ίδια την Madoka.

Homura Akemi: Αυστηρή, γενναία και αρκετά απόμακρη. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη σειρά και στις αποφάσεις της Madoka. Δε θα γράψω περισσότερα για την Akemi γιατί έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς.

Kyuubey: Το γλυκό, μικρό pokemon της σειράς... Το πλασματάκι που επιλέγει τα μαγικά κορίτσια και είναι πάντα μαζί με τη Madoka και την παρέα της. Θα μάθετε πολλά γι' αυτό το πλασματάκι στη σειρά.

Mami Tomoe: Ένα από τα μαγικά κορίτσια και αυτή που βοήθησε πρώτα την Madoka και τη Sayaka όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Kyouko Sakura: Ένα πολύ δυναμικό και αποφασιστικό μαγικό κορίτσι που βάζει σε μπελάδες τις υπόλοιπες ηρωίδες.Κλείνοντας...

Για να κάνω μία περίληψη όλων αυτών που είπα θέλω ν' αναφέρω ως πολύ σημαντικό στοιχείο το ότι ενώ στην αρχή το anime φαίνεται αρκετά παιδικό μην το σνομπάρετε γιατί στη συνέχεια έχει πάρα πολύ μεγάλη εξέλιξη που πραγματικά σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Αν και είναι μεγάλη κουβέντα θα το πω. Είναι ένα από τα πιο ανατρεπτικά anime που έχω δει και εξελίσσεται συνεχώς προς το καλύτερο. Ενώ δεν ξετρελάθηκα με τον σχεδιασμό των χαρακτήρων μου άρεσε πάρα πολύ η αντίθεση των γλυκών, μικρών κοριτσιών με τη σοβαρότητα της κατάστασης, των δυσκολιών που περνάνε και των αποφάσεων που πρέπει να πάρουν. Το anime από ελαφρύ και αρκετά χαριτωμένο γίνεται πολύ σοβαρό με αρκετή βία και μεγάλη αγωνία. Το anime από την αρχή μέχρι το τέλος είναι αφιερωμένο στη φιλία. Ό,τι κι αν γίνεται είναι γι' αυτήν. Το τελευταίο που θα αναφέρω είναι λίγα λόγια για το τέλος. Το τέλος δημιουργεί μία αίσθηση εξιλέωσης, είναι πραγματικά εντελώς ανατρεπτικό κι εντυπωσιακό. Εμένα μου δημιούργησε μεγάλη συγκίνηση...

Βαθμολογία 8/10.

Αν το αρχίσετε μην το παρατήσετε στη μέση. Η συνέχεια και το τέλος θα σας δικαιώσουν, εξάλλου δεν είναι και τεράστιο!

Taro

 • Anime King
 • *
 • Posts: 679
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #1 on: February 23, 2013, 02:42:32 PM »
Ωραίο ριβιού.
Βαριέμαι να γράψω και εγώ ανάλυση αλλά θα πω μόνο αυτό:
Το μουσικό κομμάτι ήταν φοβερό και στα πρώτα "βαρετά" επεισόδια ήταν αυτό που με κρατούσε ζωντανό...
Φοβερό OST...

Karafla-sama

 • Sick Team
 • Anime King
 • *
 • Posts: 607
 • kaizoku
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #2 on: February 23, 2013, 02:45:45 PM »
ευγε, πολυ καλο ριβιου :)
αν καταφερεις να φτασεις στο 8-9 επεισόδιο, παθαίνεις πλακα μετα!
το τελευταιο δε ηταν άπαιχτο (για πολυ κλαμα λεμε).
η ατμοσφαιρα εξαιρετικη, μουσικη υπεροχη,ιστορια ανατρεπτικη
αλλα με δυσκολεψε αφανταστα στη μεταφραση.
Αξιζει 8)

Taro

 • Anime King
 • *
 • Posts: 679
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #3 on: February 23, 2013, 02:51:24 PM »
το τελευταιο δε ηταν άπαιχτο (για πολυ κλαμα λεμε).

Spoiler: show
Πω, φίλε, ακόμα σκέφτομαι την απόφαση που πήρε η Μάντοκα και πονάω...Κυριολεκτικά χειρότερη και από το θάνατο... Αιώνια βαρεμάρα...
Κατά την γνώμη μου το αποκορύφωμα της συγκίνησης είναι όταν ο μικρός της αδερφός την ζωγραφίζει και φωνάζει "Μάντοκα"

Χristoskun

 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 1035
 • 1 - 4 - 3 <3
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #4 on: February 23, 2013, 04:27:49 PM »
το άρχισα και μου φαίνεται ωραίο  ;D
Απαγορεύονται τα Greeklish!! Διαβάστε τους κανόνες !!

fanismmy

 • Anime Lover
 • *
 • Posts: 142
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #5 on: December 09, 2013, 11:18:24 AM »
Μου κίνησε το ενδιαφέρον και λέω να το αρχίσω.
Υπάρχει πουθενά με ελληνικούς υπότιτλους ή να το κατεβάσω με αγγλικούς?

Kingdom_Hearts

 • Sick Team
 • Anime Legend
 • *
 • Posts: 1934
 • Atashitte, honto baka.
  • View Profile
Re: Mahou Shoujo Madoka★Magica (review)
« Reply #6 on: December 09, 2013, 11:38:51 AM »
Μου κίνησε το ενδιαφέρον και λέω να το αρχίσω.
Υπάρχει πουθενά με ελληνικούς υπότιτλους ή να το κατεβάσω με αγγλικούς?
υπαρχει με ελληνικους υποτιτλους απο τους Anime.awmn εδω http://www.nyaa.se/?page=torrentinfo&tid=387665 δεν ξερω ομως τι γινεται με το seed. για μενα η σειρα ειναι απο τις ωραιοτερες που εχω δει σε θεματα χαρακτηρων, μουσικης και ιστοριας. αλλα γουστα ειναι αυτα. ο καθενας εχει την δικη του αποψη


The closer you get to light, The greater your shadow becomes

MyAnimeList

 


SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal